top of page

Arrels Marines i Save the Med donen suport a l’elaboració d’un Decret de gestió de la pesca professional a les badies de Pollença i Alcúdia

Aquest dimarts 25 de febrer va finalitzar el període de consulta prèvia sobre l’elaboració del Decret per a l’establiment d’un Pla de Gestió de la pesca professional a les aigües interiors de les badies de Pollença i Alcúdia, per iniciativa de la Direcció General de Pesca Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural Govern de les Illes Balears.

La Fundació Save The Med i l’Associació Arrels Marines han aprofitat aquesta consulta pública per expressar el suport més ferm a la iniciativa, que representa una passa més cap a la protecció i l’ús sostenible dels nostres recursos marins.


Les badies de Pollença i Alcúdia tenen una biodiversitat marina única, que no només sustenta l’economia local, tant pesquera com del sector nàutic i turístic, sinó que també contribueix a la riquesa ecològica de la regió. La regulació de l’activitat pesquera és una mesura necessàriaper garantir la sostenibilitat dels recursos marins i la viabilitat a llarg termini del sector pesquer.


En aquest sentit, a més de la implementació del Pla de Gestió proposat, aquestes entitats insten en el seu escrit a les administracions competents a incloure en el pla la possibilitat d’identificar i declarar part d’aquestes badies com zona protegida. L’objectiu ha de ser reforçar la conservació d’espècies clau i assegurar la regeneració dels ecosistemes marins. Les badies de Pollença i Alcúdia són llocs clau per a la conservació d’espècies protegides per diverses normatives nacionals i internacionals. Una protecció efectiva de certes àrees dins aquestes badies permetria la recuperació de les poblacions, beneficiant tant la biodiversitat com les activitats econòmiques que es fan dins les badies.


Suport ciutadà expressat al Fòrum Talaia Nord

A més, a Pollença hi ha una preocupació creixent per l’estat de salut dels ecosistemes litorals i marins del municipi. Aquest suport s’ha posat en evidència per l’elevada participació de la ciutadania al Fòrum Talaia Nord, impulsat per STM i AM, i finançat per Marilles, emmarcat dins el projecte U Nord Blau, dedicat a la regeneració del litoral de Pollença. A la darrera sessió del Fòrum, celebrada dia 23 de gener, aquesta preocupació, es traduí en un interès cada vegada més gran per part dels participants en el desenvolupament de figures de protecció i plans de gestió dels recursos marins.. Per tant pensam que la proposta és benvinguda per la comunitat i és fonamental incloure la ciutadania en el procés participatiu per a la definició del futur pla de gestió.

Save the Med i Arrels Marines valoram especialment la proposta d’establir un comitè de cogestió, en què participin pescadors, científics, organitzacions de conservació, organitzacions de participació ciutadana i administracions públiques, per garantir un model de governança equilibrat i basat en un sòlid coneixement científic. També considerem esencial la implementació d’un sistema de seguiment rigorós que permeti avaluar periòdicament l’estat dels recursos pesquers i l’efectivitat de les mesures adoptades.


Des de la Fundació Save The Med i l’Associació Arrels Marines, desitjam expressar el nostre interès per col·laborar activament en aquest procés i ser consultats en els propers passos de la redacció del pla i la seva posterior posada en marxa. Creiem que la nostra experiència i compromís amb la conservació marina poden aportar valor a aquesta iniciativa important.


Per tot això, aplaudim i seguirem amb interès el desenvolupament d’aquesta iniciativa que, si es reforça amb mesures addicionals de conservació, contribuirà a la protecció d’un entorn natural de gran valor així com a la sostenibilitat del sector pesquer balear.




bottom of page